Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Badmode för damer på 1940-talet

Mode i Hörneå

Hörneås historia

Startsida

Badmode för damer på 1940-talet

 

Algot Engström blir äldre på 1940-talet. Såsom född 1887, och således överstigande 50 år, skulle han kunna liknas vid en ”ful gubbe” som springer omkring på badstränderna med en kamera. Algot var dock fotograf med en konstnärlig ådra, så man får se bilderna utifrån detta perspektiv. Det verkar inte ha varit svårt att hitta badande personer att fotografera. Badandet var tydligen mer populärt då än nu. Kanske är det så att vi idag tycker att det är för kallt, trots global uppvärmning.

I denna och den sista artikeln om damers badmode ska vi bekanta oss med nya material och nya modeller. De kvinnliga modellerna är nog i stort desamma som visats i de föregående bildsekvenserna men som nu blivit lite äldre, men, baddräkterna har blivit nya.

Badmode 1940-tal

Bild 1. Ett stilfullt exempel på det nya modet, och tygers frodighet. Det är inte längre fråga om släta material utan struktur med djupverkan skulle man ha.

Badmode 1940-tal

Bild 2. Ånyo ett konstnärligt alster med Algots signatur. Möjligen är det lite kallt om tårna. BH:n har nu blivit tunnare skuren jämfört med tidigare. Det tycks vara en av de unga damerna från bild 1 som här tvingats posera framför Algots kameran.

Badmode 1940

Bild 3. Här ses trots allt mycket tyg i både över och underdel. Av detta fashionabla tyg önskade man så mycket som möjligt, kanske därav dess påkostade överflöd. Återigen tros det vara en av damerna från bild 1 som återkommer bakom grönskande blad och med lite lagom oskärpa i fokuseringen.

Badmode 1940

Bild 4. Mönstrade tyg börjar slå igenom i modet. Under tidigare sekler var det mest frågan om broderier i olika former. Möjligen närmar vi oss brytpunkten för bikini-modet. Om bakgrunden till bikinin finns att läsa på annat håll på Becken-Webben. I korthet, fransmannen Louis Réard designade en delad baddräkt med små proportioner 1946. Denna namngavs ”the atom” men fick så småningom namnet ”Bikini” efter atollen i Stilla Havet känt för sina provsprängningar av atomvapen.

Badmode 1940

Bild 5. Ännu levde den heltäckande baddräkten. Här ses några unga flickor posera framför kameran. Hade det inte varit för flickan med ”topp” hade man kunnat tro sig vara kvar på 30-talet (med reservation för amatörmässiga tolkningar).

Badmode 1940

Bild 6. Åter ett exempel på frodiga tyger med struktur, hos en ung dam som ganska irriterat uppmärksammar kamerans öga. Damen har trotts vara Elsa, kusin till barnen Engström i Bäckens dåtida historia. Om det var Elsa, sedermera gift med Eugene Edwall (bror till skådespelaren Allan Edwall), så förstår man hennes bistra uppsyn med att bli dokumenterad av Algot just som hon rättade till frisyren. Hon hade bestämda åsikter om det mesta och i synnerhet politik, kan skribenten erinra. Algot fick sig säkert en rejäl utskällning. Alternativa namnförslag finns även, kanske kusinen Lisa istället och hon var ganska timid och i så fall gick Algot oskadd därifrån utan blåtira.

Badmode 1940

Bild 7. Samma dam som i bild 6 men här i högsta hugg i tvättstugan. Tvättstugan var inte det vi idag förknippar med ordet utan snarare bäcken i Bäcken. Man tvättade och sköljde kläder i rinnande vatten, rent och praktiskt. I förgrunden skymtar en tvättbalja i Kockums emalj, som skribenten skrotade för några år sedan. I bakgrunden skymtar övervåningen på Erik Engströms gård (sedermera fostersonen Ernst Lundström) och som byggdes år 1920. Ernst son Sune bor idag i detta rejäla hus. För att återknyta till ämnet, återigen ses en bikini och kanske tog man sig ett dopp i bäcken samtidigt med tvätten.

Badmode 1940

Bild 8. Denna bild av en bikiniprydd ung dam är definitivt Judith Engström. Man kan tro att vi här befinner oss på badplatsen i Mullsjö. Judith gifte sig med Stig Jonsson, bördig från Mullsjö. Stig var en profil som satt spår i Örnsköldsvik, en riktig MoDo:it. Dessvärre avled Stig i december 2009, men minnet lever kvar hos skribenten. Apropå bilden med vind i håret -  det verkar blåsigt för badminton. Det var nog bättre att sticka ned bollen i sanden.   

Med dessa ord avslutas serien om damers badmode i det historiska Becken. Algot blev gammal och slutade sina år på Solgårdens ålderdomshem i Hörnefors, år 1957. Han hann se många solar och bad och som säkerligen gav fröjd på ålderdomen. Hade han fått berättat för sig att hans kort skulle ”ut på nätet”, hade han nog med bekymrad min oroat sig för att hans fotografier skulle dränkas i havets djup instuckna i ett fisknät (läs om detta på annat håll).

Gunnar Engström, 2010-01-05

 

Har Du något att berätta? Maila Din berättelse eller artikel till redaktionen.

Besökare